Museum tante Jo - Kom op visite bij een bijzondere collectie

Tante Jo

Johanna Adriana Maria Prins werd op 26 november 1903 in Delft geboren. Zij is het eerste kind van winkeliers echtpaar Maria Johanna Prins de Jong en Antonie Jacobus Prins.

In 1930 verhuisde zij met haar ouders en drie broers en zus van de Choorstraat naar het Ruys de Beerenbrouckplein in Delft.

Ruys de beerenbrouckplein - circa 1930

Werk aan de winkel

In de jaren 20 is zij haar vader gaan helpen in zijn “Magazijn van Kantoor- en Schrijfbehoeften” dat later is hernoemd naar Kantoorboekhandel : A.J. Prins, Choorstraat Delft.

Tante Jo wist alles van kantoorartikelen, personeel en van de klanten. Ze was daardoor het visitekaartje van de winkel. Ze was zogezegd een “Bekende Delvenaar”. Nadat vader Antonie in 1936 overleed namen broer Jan en tante Jo de winkel over. Jan Prins kreeg vijf zonen. Anton, Ernst, Jan, Erik en Ruud. Ze hebben alle vijf in de winkel gewerkt.

Tante Jo en Erik - Ryam - April 1975
Tante Jo en Erik - Ryam - April 1975

Het huis en de familie

Vijfentwintig jaar heeft Erik met tante Jo samengewerkt. Én gewoond! Want in 1970 zijn Erik en Annet bij haar komen wonen aan het Ruys de Beerenbrouckplein. In dat jaar heeft ze Erik voor zijn verjaardag twee mooie inktpotjes gegeven. Daarmee was een eerste stap gemaakt naar de verzameling “Inkt en Delft”.

In 1975 besloot ze om naar een appartement in de buurt van het openbaar vervoer te verhuizen. Daar vandaan kon ze makkelijk naar de winkel komen.

Erik en Annet kregen in 1976 hun eerste zoon Fred en daarna in 1981 zoon Mark. Zij zijn daarmee de vierde generatie die in het familiehuis wonen.

Een pittige tante

Tante Jo kwam graag in haar ouderlijk huis en is altijd betrokken geweest bij de winkel. Ze kon het personeel in de winkel soms goed achter de broek zitten maar zorgde ook vaak voor traktaties. De diverse neefjes en nichtjes wisten haar dan ook altijd te vinden als het om snoepjes ging. Ze is in de winkel blijven werken tot ze in 1989 overleed.

Visitekaartje

Tante Jo is zowel een aanleiding als een groot fan geweest van de verzameling en het huis. Daarom niets toepasselijker dan dat zij ook nu nog steeds het visitekaartje van ons museum kan zijn.

Plan je bezoek
Visitekaartje
Visitekaartje
`